Menu


Ambachtelijk aardewerk van eigen bodem

De firma Billiet is met het label Cosy&Trendy niet alleen in België actief, maar ook in andere Europese landen. Ondanks de internationale naam en faam vinden we het ook belangrijk om lokaal talent aan te trekken en in de kijker te plaatsen. Dit doen we onder de naam Crafts. De Crafts-reeks is een verzamelnaam voor huishoud- artikelen die ambachtelijk vervaardigd worden. We geven hiermee lokale makers de kans om hun ambacht, hun passie met het grote publiek te delen. Onder de naam Crafts verdelen we momenteel het aardewerk van keramiste Charlotte Lannoy.


Nood aan een creatieve uitlaatklep

Charlotte was van kindsbeen af creatief. Door haar passie voor knutselen koos ze na haar middelbaar voor de opleiding kleuterleidster. Charlotte stond jarenlang voor de klas, maar koos daarna om de liefde te volgen en zo de enthousiaste kleuters in te ruilen voor een kantoorjob bij haar man. “Het duurde niet lang of ik begon mijn creatieve uitlaatklep te missen en zo schreef ik me in voor een cursus aardewerk”. Charlotte was meteen gebeten door keramiek en tikte al gauw een tweedehands draaischijf op de kop. Intussen heeft ze haar eigen atelier thuis met nog een extra draaischijf erbij en een eigen bakoven. 


Aardewerk vraagt passie en geduld

Elk schaaltje is het resultaat van pure ambacht en neemt flink tijd in beslag. Het begint met een stuk klei dat je op de draaischijf legt en met de handen vorm geeft. “Mensen denken bij keramiek vaak enkel aan het draaien van de klei, maar om mooie keramiek te maken is er meer nodig dan dat. Het duurt ongeveer zo’n 14 dagen vooraleer een stuk af is. Na het draaien moet de klei zeker een week drogen. Daarna wordt het object voor de eerste keer gebakken in de oven op 900°C. Daarna volgt de afwerking. Glazuren is het moeilijkste deel van het proces want dit hangt van diverse factoren af zoals het aantal lagen, de soort klei, de baktijd en -temperatuur. Maar kleine kleur- en vormnuances zijn net eigen aan dit ambachtelijke proces. Na het glazuren gaat het servies nog eens anderhalve dag in de oven, nu op 1212°C. 


Kleurrijk en eigenzinnig

Op het keramiek van Charlotte kan je niet zomaar een label plakken. Charlotte houdt van verschillende kleuren, vormen en stijlen en experimenteert graag met nieuwe trends.  “Ik hou wel ontzettend veel van het kleur groen. Dit vind je in heel wat van mijn creaties terug. Groen past in iedere woning en overal is wel een groene toets aanwezig. Kijk maar naar de natuur.” De schaaltjes en borden van Charlotte die onder de naam Crafts op de markt komen, zijn een mijlpaal in haar carrière en een blijk van erkenning voor haar toewijding en vakmanschap.  “Ik had nooit durven dromen dat mijn passie zo’n grote proporties zou aannemen, maar ik ben Cosy & Trendy heel dankbaar voor deze unieke kans”. Ode aan het ambacht. Met deze reeks brengen we het authentieke verhaal van Charlotte, maar de komende jaren zullen we nog veel meer vakmensen een podium bieden. Zo plannen we samenwerkingen met een unieke glasblazer, een ambachtelijke lederbewerker, … Stuk voor stuk mensen die hun passie willen delen!


Loading...
Loading...
Loading...